Vinden, Binden & Verbinden

Wat is een VAPRO opleiding?


In de procesindustrie kom je vaak het begrip VAPRO tegen. VAPRO is een technische opleiding voor operators en procesoperators, vandaar dat dit begrip vaak voorkomt in vacatureteksten omtrent operators/machineoperators. VAPRO is een aanvullende opleiding op de standaard technische opleidingen die aangeboden worden door onderwijsorganisaties. Procesindustrie is een aparte tak van sport, waardoor het behalen van een VAPRO meer richting en diepte in de werkzaamheden kan bieden voor operators/machineoperators. VAPRO bied een bepaalde aanvullende kennis, omdat de technische wereld constant in beweging is.

VAPRO is een opleiding die in veelvoud wordt aangeboden door opleidingsinstanties. Echter is de bekendste VAPRO opleidingen aanbieder van VAPRO zelf. Zij hebben wereldwijd verschillende vestigingen en meer dan 60 jaar ervaring in het opleiden van operators/machineoperators en het verstrekken van advies aan bedrijven in de procesindustrie.

VAPRO opleidingen worden aangeboden in verschillende varianten. Dit onderscheiding is wordt gemaakt op basis van het niveau en functiegroepen. Bij het aangaan van een VAPRO opleiding wordt dus gekeken in welke sector desbetreffend bedrijf actief is en/of in welke richting de kandidaat wil. Zo zijn er opleidingen voor technici, maar ook voor operators/machineoperators in de procesindustrie.

VAPRO heeft verschillende gradaties aan haar opleidingsniveaus. Hieronder worden de niveaus besproken:

  • VAPRO basisoperator. MBO niveau 1. Werknemers aan deze opleiding zijn opgeleid tot assistent operator.
  • VAPRO A. MBO niveau 2. Werknemers die deze opleiding hebben afgerond kunnen worden ingezet als operator.
  • VAPRO B . MBO niveau 3. Werknemers zijn nu opgeleid tot allround operator en kunnen als AOT 3 (Algemene Operationele Techniek niveau 3) worden ingezet.
  • VAPRO C. MBO niveau 4. Werknemers kunnen multifunctioneler ingezet worden als operator C.
  • VAPRO D. Associate Degree (schakel tussen MBO/HBO). Werknemers met dit diploma op zak kunnen in aanmerking komen tot leidinggevende.

Zodra een werknemer in het bezit is van een VAPRO D en dus in aanmerking komt voor een leidinggevende functie, dan komen er vaak cursussen bij kijken die de manier van leidinggevende aantonen. In dit artikel gaan we verder in op de desbetreffende vervolg cursussen.

Lean manufacturing

Als VAPRO opgeleide is je geleerd om ten alle tijden een professionele werkhouding aan te nemen op werkvloer. Hier komt voornamelijk het veilig- en duurzaam handelen aan bod zodat de processen in de fabriek vlekkeloos kunnen verlopen.

VAPRO in combinatie met Lean Manufacturing zorgt ervoor dat alle processen optimaal op elkaar afgestemd worden. Door het Lean Manufacturing proces op een goede manier toe te voegen zorgt het er uiteindelijk voor dat alle productieprocessen zorgen voor een hoge kwaliteit, veilig werkomgeving en onnodige verspilling van materialen.

Six Sigma


Ook Six Sigma concentreert zich op de optimalisatie van het productieproces. Het doel is vaak om foutieve producten onder de 1% te behouden. In de praktijk is dit een uitdaging. Het verschil tussen de optimalisatie. De technische wereld is continu in beweging en hier zullen bedrijven op in moeten spelen. Dit houdt in dat machineparken en productieprocessen constant onder de loep worden gelegd om ze te optimaliseren. Vaak worden er projectteams opgesteld met professionals die de doelstellingen moeten realiseren. Bij Six Sigma heb je een aantal gradaties naar gelang van opleiding en kennis/ervaring. Dit zijn Black, Green en Yellow Belt.


Meest recente berichten

Wat is een VAPRO opleiding?

In de procesindustrie kom je vaak het begrip VAPRO tegen. VAPRO is een technische opleiding voor operators en procesoperators, vandaar dat dit begrip vaak voorkomt in vacatureteksten omtrent operators/machineoperators. VAPRO […]

July 31, 2021

Fitwijk “Fit op kantoor”

Het kantoorpersoneel van triangleflex vroeg ons hoe zij nou fit konden blijven op kantoor. Wij zochten het voor ze uit. Het is onduidelijk hoeveel mensen er precies op kantoor werken. […]

Wat is een machineoperator?

Een machineoperator is iemand die binnen een productieomgeving verantwoordelijk is voor het instellen, bedienen, controleren en ombouwen van machines. Een procesoperator is niet hetzelfde als een machineoperator, de eerstgenoemde overziet […]

July 31, 2021